Mi az a tudozófia?

Einstein szavaival élve a tudás fájának sok ága közül csak az egyik a tudomány. Gyökerük közös, nevezhetjük mindentudásnak vagy egyerűen bölcsességnek, aminek a szeretete a filozófia - philo-szophosz = bölcsesség szerető. Olyan tudományos vagy technikai jellegű írásokat keresünk, amelyek efelé segítenek, például:

  • - elolvasva inspirálják az embert arra, hogy utánajárjon, kutasson, kíváncsibb legyen, vagy
  • - összekötnek, analógiára világítanak rá akár távoli "ágak" között is (tudományágak, vagy művészet, vallás,...), vagy
  • - segítenek rávilágítanak a célokra, a miértekre az emberiséggel, az emberi élettel kapcsolatban, vagy
  • - tettekre ösztönöznek, hogy a tudomány/tudás ne csak üres elmélet maradjon

Ajánlott linkek

Üres zacskókkal a szomjúság ellen?

2011.03.30. 09:01 haf

A HTI HydroPack egy "üres zacskó", amely új filter technológiájának köszönhetően, ha bármilyen szennyezett vízbe, pocsolyába merítjük, 8-12 óra múlva teleszívja magát tiszta vízzel, melyet a zacskóban belül rejlő szárított tápanyagok dúsítanak. A gyártó, a Hydration Technology Innovations azt reméli, hogy az áradások sújtotta területeken sokat segít majd az új találmány, hisz ezekben a helyzetekben az emberek nem tudják elfogyasztani az őket elárasztó vizet.

Kérdés: vajon tudnánk ilyet mi is csinálni? Mi kell hozzá? Mondjuk olyat, ami többször használható, és nem keletkezik hulladék minden ivásnál.

 

Forrás: http://www.urbansnob.hu/urban/234-ueres-zacskokkal-a-szomjusag-ellen.html

A bejegyzés trackback címe:

https://tudozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr172784216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V.úr 2011.03.30. 12:11:07

A "berendezés" 2 részből áll:
1, speciális zacskó
2, instant por

Szerintem a zacskó valószínűleg porózus fóliából van. A pórusain a vízmolekulák átférnek, de a szennyezőanyagok (és baktériumok!) már nem. Ha úgy tetszik, ez egyfajta HEPA filter ( en.wikipedia.org/wiki/HEPA ) fél ezred milliméteres lyukacskákkal.
Meglehet, hogy a baktériumokat nem akarják kiszűrni, csak a lebegő szennyeződéseket (ilyenkor érdemes ivás előtt felforralni az átszűrt vizet) ilyenkor nagyobb lyukméret is megengedhető.
Ilyen fóliát házilag nem túl könnyű létrehozni és gyanítom, hogy túl sokszor nem is használható.
A belső por pedig valószínűleg azért is kell, hogy legyen ozmotikus nyomás (mikoris a külső víz "fel akarja" higítani a belső sósat, ezért a lyukakon át befelé, a töményebb oldatba áramlik).
Remélem, azért lesz valaki, aki tudja, hogyan lehet ilyesmit gyártani.

haf 2011.04.03. 12:24:26

Ilyen "porózus fólia" jellegű dolog nincs a természetben/növényben/állatban? Nem tudjátok mondjuk hogy régen a befőttes üvegek tetejére mit raktak, amikor még nem volt celofán? (Bár annak talán teljesen elzárónak kell lennie, nem áteresztőnek)
süti beállítások módosítása