Mi az a tudozófia?

Einstein szavaival élve a tudás fájának sok ága közül csak az egyik a tudomány. Gyökerük közös, nevezhetjük mindentudásnak vagy egyerűen bölcsességnek, aminek a szeretete a filozófia - philo-szophosz = bölcsesség szerető. Olyan tudományos vagy technikai jellegű írásokat keresünk, amelyek efelé segítenek, például:

  • - elolvasva inspirálják az embert arra, hogy utánajárjon, kutasson, kíváncsibb legyen, vagy
  • - összekötnek, analógiára világítanak rá akár távoli "ágak" között is (tudományágak, vagy művészet, vallás,...), vagy
  • - segítenek rávilágítanak a célokra, a miértekre az emberiséggel, az emberi élettel kapcsolatban, vagy
  • - tettekre ösztönöznek, hogy a tudomány/tudás ne csak üres elmélet maradjon

Ajánlott linkek

hangya - folyadék

2011.05.31. 09:49 V.úr

Ha hangyákat rábírunk arra, hogy végigmásszanak egy vékony oszlopon, összességükben hasonlóan mozognak mint egy hasonló pálcán lecsurgó viszkózus folyadék (pl. méz).

(A filmecske elején egy rövid reklám van, amit végig kell várnunk, átugrani sajnos nem lehet, csak utána jönnek a hangyák)

Tudják azt is, hogy nagy kupacban "lecseppentve" szétfolynak, illetve, hogy a benyújtott rúdra -mint a nedvesítő folyadék- felmásznak.

Talán a legelső eset a legérdekesebb itt ugyanis látszólag úgy viselkednek mint a folyadék, de épp fordított a helyzet. Áramló, viszkózus folyadék a fal mellett lassan halad (mert az fékezi a tapadásával) középen gyorsan. A hangyák a fal mellett adott sebességgel mennek, a társaik pedig a hátukon, így a sebességük összeadódik, (mint a mozgólépcsőn gyalogláskor). Minél magasabban, messzebb van egy réteg, annál több sebességet kap az alatta levőktől. A folyadék esetében a fékeződési-, míg hangák esetén éppen a meghajtási viszonyok különbözősége eredményezi a kívülről nagyon hasonló haladási formát.

Ezt egy kicsit a tanulás-tanítás viszonylatra vonatkoztatva azt gondolhatjuk, hogyha valaki (A) olyasvalakitől (B) tanul, aki már tanult valakitől (C),  akkor az "A" tanítvány gyorsabban juthat előbbre az úton, mint "B", vagy "C". Persze csak akkor, ha mindannyian ugyanabba az irányba haladnak egymás hátán-vállán :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tudozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr382945378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása