Mi az a tudozófia?

Einstein szavaival élve a tudás fájának sok ága közül csak az egyik a tudomány. Gyökerük közös, nevezhetjük mindentudásnak vagy egyerűen bölcsességnek, aminek a szeretete a filozófia - philo-szophosz = bölcsesség szerető. Olyan tudományos vagy technikai jellegű írásokat keresünk, amelyek efelé segítenek, például:

  • - elolvasva inspirálják az embert arra, hogy utánajárjon, kutasson, kíváncsibb legyen, vagy
  • - összekötnek, analógiára világítanak rá akár távoli "ágak" között is (tudományágak, vagy művészet, vallás,...), vagy
  • - segítenek rávilágítanak a célokra, a miértekre az emberiséggel, az emberi élettel kapcsolatban, vagy
  • - tettekre ösztönöznek, hogy a tudomány/tudás ne csak üres elmélet maradjon

Ajánlott linkek

Madarász ovi és a Madarász suli

2012.07.25. 10:41 haf

zsoldos_arpad.jpg"Most volt egy szemétszedési akció, ahol az egyik kommentátor azt mondta, hogy ez azért jó, mert ha valaki ide eljön és felszedi más szemetét, az nem fogja már soha eldobni. Ez egy butaság. A szemetet fel kell szedni, mert ronda, de aki eljön egy ilyen akcióra az nem szemetelt soha, aki meg szemetel, az nem jön el soha. Ezért nem tartom jó ötletnek, hogy a gyerekekkel szedessem fel mások szemetét. Amit én tenni tudok, hogy megmutatom nekik a természet még fellelhető szépségeit és ha egy erdőszéli szemétkupachoz érünk, láthatják rajtam az utálatot és az őszinte felháborodást. Azt nem is kell nekik mondanom, hogy ne szemetelj! Tőlem ilyet nem látnak, ha kiesik a zsebemből a papírzsebkendő lehajolok és felveszem.  Kicsi korban kell a gyerek szemléletét kialakítani példamutatással, hogy eszébe se jusson eldobni a szemetet, vagy legyilkolni a bálnákat. Ez persze szélmalomharc, de mondjuk, én nem tekintem harcnak. Örömmel csinálom és mindig azt vallom, hogy ha tíz, húsz, harminc gyereknek már tudtam adni valamit, akkor megérte." (Zsoldos Árpád – hangvadász, madarász, természeti nevelő, szakértőtő)

Teljes cikk: http://mrns.hu/index.php?page=content/hirek.php&nid=542

A bejegyzés trackback címe:

https://tudozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr934676774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása